Semifreddo

Gister was het weer voor het eerst in tijden dat ik op zaterdag tijd had om naar de markt te gaan. De afgelopen weken kwam het er maar niet van omdat ik of moest werken, of ergens anders rondhobbelde vanwege weekendjes weg, verjaardagen en andere snuisterijen. Maar gister was ik om 12 uur klaar met werken, de zon scheen en dus heb ik heerlijk over de markt gestruind.

De markt is altijd een belevenis. Super druk, allerlei soorten mensen die zich verzamelen en zich langs de kraampjes wurmen op zoek naar hun bappies. Eigenlijk moest ik niet heel veel boodschappen hebben behalve kaas. Toch ben ik op de één of andere manier (ernstig) gesneuveld bij de groenteboer. Al dat zomerfruit! Ik kon het niet weerstaan. Dus binnen een kwartier had ik een zak kiwi’s, pruimen, wilde perziken, een pondje kersen en een dikke watermeloen in mijn tas zitten. Op de terugweg ben ik ook nog voor bijl gegaan voor twee dozen aardbeien voor twee euro. TWEE EURO! Dat kun je toch niet laten liggen?!?

Om een lang verhaal kort te maken: ik kwam thuis met 15 kilo aan boodschappen en dan was ik nog niets eens langs Albert Heijn geweest.. Mijn work-out had ik in ieder geval wel achter de rug, sjeezus wat een gewicht.

Al dat zomerfruit smeekte om een zomers gerecht. Vandaar de semifreddo. Semifreddo is Italiaans voor “half koud/bevroren” en het is eigenlijk een hele makkelijke manier om zelf ijs te maken. Ik vond het maken van je eigen ijs altijd een beetje eng en ingewikkeld klinken. Je komt al snel uit bij een heuse ijsmachine en die is op dit moment nog geen lid van mijn vrolijke keukenfamilie.

Om die reden heb ik het maken van ijs eigenlijk altijd een beetje links laten liggen. Geheel onterecht blijkt nu! De basis van semifreddo is heel makkelijk, je hebt maar vijf ingrediënten nodig en je kunt er eindeloos mee variëren!

DSC_0144

IJs met fruit en chocola ♡

Wel heb je veel gereedschap nodig namelijk drie beslagkommen: één waarin je het eigeel met de suiker opklopt, één voor het opkloppen van het eiwit met het zout en nog één kom waar je de slagroom met de vanille in lobbig slaat. Je hoort het al, het is even wat geklop, maar daarna hoef je het alleen nog maar bij elkaar te spatelen, op te leuken met je fruit/smaak naar keuze en in de vriezer te leggen.

Nu had ik wel héél veel zomerfruit om uit te kiezen en ben ik voor de kersen en perziken gegaan. Een heerlijke zomerse combi. Als klap op de vuurpijl heb ik er ook nog wat geraspte witte chocola aan toegevoegd omdat chocola altijd alles beter maakt. Je moet er wel even geduld voor hebben want de semifreddo heeft toch wel minstens vier uur nodig om te bevriezen maar hij is zeker het wachten waard. Het ideale zomertoetje waar je na het eten helemaal niets meer aan hoeft te doen! Ik ben in ieder geval helemaal fan (en daar is niets semi’s aan).

Tip: Familie maken. In veel recepten klop je het eiwit tot schuim om het vervolgens door een ander beslag te spatelen. Het doel is dan om zoveel mogelijk lucht te behouden. Dit doe je door van te twee mengsels familie te maken. Als eerste voeg je één derde van het eiwitschuin aan het andere beslag toe. Dit roer je goed door elkaar. Zo wordt het eerste beslag al wat luchtiger. Vervolgens voeg je de rest van het eiwitschuim toe. Dit spatel je er heel voorzichtig door. Doordat het eerste beslag al wat meer lucht heeft, is het verschil met het eiwitschuin minder en mengt het makkelijker waardoor je uiteindelijk meer lucht behoud.

5 from 1 reviews
Semifreddo
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Zelf ijs maken was nog nooit zo makkelijk!
Auteur:
Porties: 16
Ingrediënten
 • 4 eieren gesplitst
 • 55 gr suiker
 • Snufje zout
 • 500 ml slagroom
 • 1.5 tl vanille-extract
 • 200 gr kersen ontpit en in kleine stukjes
 • 200 gr perziken ontpit en in kleine stukjes
 • 50 gr witte chocola geraspt
Bereiding
 1. Bedek een cakeblik met plastic folie. Zorg ervoor dat het folie zo strak mogelijk in de vorm zit en dat je aan elke rand nog ongeveer drie centimeter folie over hebt
 2. Klop de suiker met het eigeel luchtig en romig. Dit onderdeel heeft de meeste liefde en aandacht nodig. Als je een keukenmachine hebt, werkt dit het beste omdat je ondertussen de andere onderdelen kan kloppen. Zorg er in ieder geval voor dat je het eigeel minimaal 5 minuten klopt
 3. Klop het eiwit samen met een snufje zout tot zachte pieken
 4. Klop de slagroom met het vanille-extract lobbig
 5. Spatel de slagroom door het eigeelmengel
 6. Spatel er vervolgens het eiwitschuim doorheen door er familie van te maken (eerst één derde van het eiwitschuim er goed doorheen kloppen voordat je de rest er heel voorzichtig doorheen spatelt)
 7. Voeg als laatste het fruit en de chocola toe
 8. Vul de cakevorm en dek het beslag af met de folie die over de randen van de vorm heen hing
 9. Laat de semifreddo minimaal vier uur in de vriezer opstijven

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *