Gevulde koeken

DSC_0076Bakken is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik vind niets zo heerlijk en ontspannend als in de keuken te staan roeren, kloppen en mengen om vervolgens in alle rust in de oven te turen of het allemaal al gaar is. Een heerlijke bezigheid met als resultaat een huis vol met taarten, koekjes en cakejes. Er is alleen een probleem: mijn vriend houdt niet van taart. Wat zeg je? Pardon? Nee, het is niet aan hem besteed. Met liefde wil hij wel altijd alles even proeven maar een echt plezier doe je hem er niet mee. Dus werd het mijn persoonlijke missie om iets te bakken waar hij wél bijzonder blij van werd. Want het leukste aan bakken is wel anderen blij maken met het resultaat en daarnaast gaat de liefde van de man door de maag toch?

Gelukkig hoefde ik daarvoor niet lang te zoeken want meneer heeft één groot zwak: de gevulde koeken van de bakker. Een lekkere krokante koek met een smeuïge vulling van  spijs. Je kunt hem ervoor wakker maken! Vandaar dat deze koeken al heel lang op mijn bakverlanglijstje stonden.

Vorig jaar heb ik tijdens de patisserieopleiding een uitstapje gemaakt naar het bakkersmuseum in Medemblik. Heel old school, heel karakteristiek en leuk om te zien. Je hebt het gevoel alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Allerlei ouderwetse bakkersmachines en -methodes met de bijbehorende ouderwetse producten. Waaronder de gevulde koek! En wat bleek: die zijn bijzonder eenvoudig om te maken!

Voor het koekje gebruik je harde wenerdeeg. Dit is een klassiek deeg dat vaak gebruikt wordt voor de bodem van taarten en natuurlijk voor koekjes. Karakteristiek aan het deeg zijn de verhoudingen: 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Voor de gevulde koeken kom je dan uit op het volgende: 100 gr witte basterdsuiker, 200 gr roomboter en 300 gr bloem. Het bloem zeef je en meng je met de suiker, het zout en het bakpoeder. Vervolgens maak je een kuiltje waarin je de boter met ½ ei en de citroenrasp toevoegt. Kneed het tot een glad deeg. Hoe korter je kneedt, hoe beter omdat de gluten door het kneden meer verbindingen met elkaar maken waardoor het deeg elastischer wordt en zijn broze karakter verliest.

Laat vervolgens het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten. Daarna kun je het deeg uitrollen en er 24 cirkels van 10 cm uit snijden. Je koekjes zijn dan klaar en dan is het tijd om ze te gaan vullen. Meng hiervoor de amandelspijs met ongeveer 2 eieren. De spijs moet zo stijf mogelijk blijven, maar net aan spuitbaar zijn.

DSC_0072

Knapperig en goudbruin

Vervolgens spuit je op 12 koekrondjes een mooi bolletje spijs. De bolletjes dek je af met een ander koek rondje en bestrijk je met een losgeklopt ei. Je hoeft de randen van de koekjes niet aan te drukken want de koekjes smelten samen in de oven. Toch heb ik gemerkt dat de spijs zich door het aandrukken wel beter verdeelt door de hele koek. Vandaar dat dit mijn voorkeur heeft.

Versier de koekjes vervolgens naar wens met amandelen. Bestrijk daarna nogmaals met ei en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in het midden van een voorverwarmde van 210˚C af. De gevulde koeken zijn het lekkerst als ze net uit de oven zijn, maar je kunt ze ook prima een paar dagen bewaren. Dat laatste is bij ons alleen nog niet gelukt :)

Tip 1: kneed het deeg zo kort mogelijk in verband met de gluten. Als je het te lang kneedt, wordt het deeg te elastisch.

Tip 2: kies voor de beste kwaliteit amandelspijs.Ik koop mijn spijs altijd op de markt bij de notenkraam. Let op de ingrediënten en de verhoudingen amandel en suiker. 1 op 1 is het beste.

5 from 1 reviews
Gevulde koeken
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Ouderwets lekker!
Auteur:
Porties: 12
Ingrediënten
 • Voor het deeg
 • 100 gr witte basterdsuiker
 • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 300 gr bloem
 • ½ ei
 • 1 tl citroenrasp
 • Snufje zout
 • 6 gr bakpoeder

  Voor de vulling
 • 300 gr amandelspijs
 • 2 eieren

  Voor de topping
 • 2 losgeklopte eieren
 • Tussen de 12 en 60 amandelen, afhankelijk van je smaak
Bereiding
 1. Zeef de bloem.
 2. Voeg de suiker, zout en bakpoeder toe.
 3. Maak een kuiltje in het midden.
 4. Voeg in het kuiltje de boter, het ei en de citroenrasp toe.
 5. Kneed het deeg zo kort mogelijk tot een egale bal.
 6. Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.
 7. Rol het deeg uit en steek er 24 rondje koekjes Ø 10 cm uit.
 8. Meng de spijs met ongeveer 2 eieren tot het net spuitbaar is.
 9. Vul een spuitzak met de spijs en spuit bolletje op 12 van de deegrondjes.
 10. Bedek de spijs met een tweede deegrondje.
 11. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei.
 12. Versier de koekjes met amandelen naar wens.
 13. Verwarm de oven op dit punt de oven voor op 210˚C.
 14. Als de oven warm is bestrijk je de koeken nogmaals met ei.
 15. Bak de gevulde koeken ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.

 

Reacties

 1. Rina Noppen zegt

  Vandaag 16 gevulde koeken gebakken en in stukjes uitgedeeld op de afdeling. Natuurlijk reclame gemaakt voor jou. Ze waren heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *