Citroen-frambozencakejes


Als er iets is dat ik oneindig veel kan eten, dan is het wel cake. Het ene stukje dat ik dan van mezelf mag, vraagt gewoon om een tweede. En een derde.. En een vierde.. Nou ja, je snapt het wel. Ik kan het niet weerstaan. Een cake heeft nooit echt een lange toekomst voor de boeg als ik de buurt ben.

Met mijn grote voorliefde voor cake komen ook hoge eisen. Niet elke cake wordt zo maar verslonden. Mijn zwak bestaat vooral uit zelfgebakken, verse cake. De verdere ingrediënten of smaken maken dan minder uit. Opvallend is alleen dat als ik in een koffietentje of restaurant ben, de cake bijna altijd teleurstellend is. Terwijl zelfgemaakte cake in mijn opinie één van de makkelijkste recepten is die er zijn en de cake, mits je het goed verpakt, ook nog redelijk lang lekker blijft.

Ik vind het één van de grootste mysteries van het (bak)leven. Het is trouwens wel vaker dat ik gebak en toetjes in de horeca niet zo lekker vind als ik van te voren hoop. Zo jammer! Het begint al bij de kaart. De twijfel. Het is natuurlijk nooit goed voor je om toetjes, taartjes en cake te eten, dat weten we allemaal. Maar soms moet je jezelf even verwennen. Als je dan uiteindelijk hebt besloten je dieet en goede voornemens overboord te gooien, wil je natuurlijk wel dat die ultieme chocoladetaart net zo ultiem is als de kaart belooft. Er is dan ook niets zo erg als je verheugen op die lekkere taart en dat je na de eerste hap al weet dat het eigenlijk een verspilling is van je calorieën. Zo zonde!

Soms voel ik me net toetjes-Inspector Gadget in een restaurant. Nog een keertje extra “naar de wc” om te zien of er ergens een vitrine staat met taart. Drie keer mijn nek verdraaien om te kunnen gluren naar het toetje van de buurvrouw links achter. Alles om er maar zeker van te zijn dat de kwaliteit goed is. Maar zelfs mét al het voorbereidende werk, de fact finding mission en een weloverwogen keuze kun je de (kaas)plank alsnog finaal misslaan. Helaas heb ik de oplossing voor dit probleem zelf nog niet gevonden. Behalve: lekker veel zelf thuis bakken. Het is leuk om te doen, je weet precies wat er in gaat zodat het eindresultaat helemaal custom made is voor jou en je publiek. Succes gegarandeerd!

Frisse citroencakejes met een frambozen verrassing

Frisse citroencakejes met een frambozen verrassing

Zo ook deze citroen-frambozencakejes. Heerlijk fris en een tikje zuur voor de zomer. Het is een variatie op het standaard cakerecept: 200 gr boter, 200 gr suiker, 200 gr (oftewel ± 4) eieren en 200 gr bloem. Ik ben altijd een groot fan van zurige gebakjes en cakejes en deze zijn dat op en top. Een normale cake is al heerlijke zoet en de toevoeging van het citroensap aan het beslag zorgt ervoor dat elke hap een lichte zure smaak heeft. Door wat frambozen in het beslag te duwen ontstaat er een fruitverrassing in het midden. Home made, vers en ovenheerlijk. Deze cakejes zijn sowieso de zonde waard :)

Tip 1: besprenkel de cakejes voordat ze de oven in gaan met wat extra (riet)suiker voor een knapperige bovenkant

Tip 2: klop de slagroom niet alleen op met suiker, maar ook met een theelepel vanille-extract en de rasp van een citroen voor een heerlijk bijpassende slagroom . Fris en fruitig

5 from 1 reviews
Citroen-frambozencakejes
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Fris en fruitig
Auteur:
Porties: 12
Ingrediënten
 • 200 gr boter op kamertemperatuur
 • 200 gr kristalsuiker + extra voor de garnering
 • Rasp van 1,5 citroen
 • 75 ml citroensap
 • 1 tl vanille-extract
 • 4 eieren
 • 200 gr bloem
 • 6,5 gr bakpoeder
 • Snufje zout
 • 100 gr frambozen (ik gebruik bevroren frambozen)
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 160˚C
 2. Haal de boter ruim van tevoren uit de koelkast
 3. Wrijf de suiker met de citroenrasp met je handen door elkaar zodat de oliën van de citroenrasp los komen
 4. Klop de boter de citroensuiker minimaal 5 minuten luchtig
 5. Voeg het citroensap en de vanille toe
 6. Voeg één voor één de eieren toe
 7. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een aparte kom
 8. Klop het bloemmengsel voorzichtig door de rest
 9. Vet je muffin-/cupcakebakplaat in met boter
 10. Vul je vormpjes voor ¾ met beslag
 11. Druk ± 2 frambozen in elke vormpje
 12. Besprenkel de bovenkant met stukjes framboos en de extra suiker
 13. Bak de cakejes in ongeveer 35 minuten gaar
 14. Serveer met verse citroenslagroom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *