Chocolate-chip tulband

DSC_0063
Ik weet niet wat het is, maar een tulbandcake vind ik altijd zoiets heerlijk burgerlijks hebben. Een beetje Engels-platteland-ouderwets maar ook wel weer een soort van hip. Want een cake met een gat in het midden, wie verzint dat nou? Je zou zeggen, hoe meer cake, hoe vreugd (dat is althans één van mijn lijfspreuken) maar toch kan de tulband het best goed hebben. En met het ingebouwde motiefje heeft het toch altijd een magische aantrekkingskracht op me gehad.

Dus werd het tijd voor de tulbandvorm. Je hebt ze in alle soorten, maten, motiefjes, wat je maar wilt. Het werd een ware tulbandzoektocht. Onder het mom van “als je iets doet, dan moet je het goed doen” (mijn tweede lijfspreuk) heb ik heel wat afgestruind. Toch kwam ik uiteindelijk bij een mooi zwart metalen exemplaar met een traditionele uitstraling. I love it!

Toevallig speelde deze heuglijke adoptie zich rond dezelfde tijd af als de voorbereiding van het ‘live’ gaan van de website. Dat was op zich al het vieren waard. Daarvoor had ik nog wel een toepasselijke taart nodig om dat in te luiden. En dat allemaal terwijl mijn net aangeschafte tulbandvorm stond te springen om uitgeprobeerd te worden.. Dat kon geen toeval zijn. Een duidelijk gevalletje van twee vliegen in één klap met een vleugje goddelijke interventie. Om dit te vieren heb ik voor een chocolate-chip cake gekozen. Ik ben namelijk gek op cake (in al zijn vormen) en gek op pure chocola (in al zijn vormen). Dus wat is nou een mooiere manier om mijn liefde voor bakken de ether in te schieten dan met een combinatie van die twee? Als klap op de vuurpijl nog wat glazuur van pure chocolade, wat kaarsjes om het af te maken en het feestje is compleet. Het resultaat zijn deze chocolate-chip tulband en deze post.

DSC_0042 (2)

Voor het recept klop je de boter met de suiker in ongeveer 5 minuten luchtig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en als laatste de vanille. Zeef in een andere kom het bloem met het bakpoeder en het zout. Spatel dit door het boter-suiker-eimengsel tot één geheel. Roer als laatste de chocoladestukjes door het beslag, stort het beslag in de vorm en je tulband is klaar voor de oven. Na 110 minuten op 170 graden is hij gaar. Als je wilt kan je de tulband, nadat hij is afgekoeld en helemaal mooi heel uit de vorm is gekomen, garneren met wat gesmolten chocola.

Het belangrijkste van de tulbandvorm is het goed invetten voordat je het beslag erin stort. Juist door die leuke karakteristieke motiefjes heb je een grote kans dat het beslag aan de vorm blijft plakken en je tulband er niet in zijn geheel uitkomt. En dat is nou net het WAUW-effect waar je de tulband voor bakt. Mijn tulband was met vlag en wimpel geslaagd voor zijn eerste baktest en zal vanaf nu een van mijn nieuwe favoriete bakvormen zijn.

5 from 1 reviews
Chocolate-chip tulband
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Chocola en cake, wat wil je nog meer?
Auteur:
Porties: 18
Ingrediënten
 • 300 gr zachte boter
 • 300 gr witte basterdsuiker
 • 300 gr bloem
 • 6 eieren
 • 1 tl vanille
 • 10 gr bakpoeder
 • Snufje zout
 • 200 gr chocola in stukjes (+ evt 100 gr extra voor het glazuur)
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Klop de zachte boter met de suiker ongeveer 5 minuten luchtig.
 3. Voeg één voor één de eieren toe.
 4. Voeg de vanille toe.
 5. Zeef in een andere kom het bloem met het bakpoeder en het zout.
 6. Spatel dit door het boter-suiker-eimengsel tot één geheel.
 7. Roer als laatste de chocoladestukjes door het beslag.
 8. Stort het beslag in de ingevette vorm.
 9. Zet de vorm in het midden van de oven en bak ongeveer 110 minuten op 170 graden.
 10. Als een satéprikker schoon uit de cake komt, dan is hij gaar.
 11. Laat de tulband eerst in de vorm afkoelen.
 12. Stort vervolgens de tulband voorzichtig op een taartrooster.
 13. Smelt de extra chocola.
 14. Giet de gesmolten chocola over de bovenkant van de tulband en laat even staan om hard te worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *