Bramen-chocoladecake

DSC_0061 (2)Ik werd wakker en dacht: cake. Nu is dat op zichzelf niet heel gek. Ik bedoel, dat hebben we allemaal toch wel eens? Het gekke was alleen dat het 8.30 ‘s ochtends was. Op zondag! Normaal ben ik meer van het ultiem-uitslapen-want-de-wekker-gaat-al-veel-te-vaak-type maar deze keer was het anders. Het idee van cake liet me niet meer los! Slapen lukte niet meer dus zat er maar één ding op: opstaan en bakken.

Vervolgens was het de vraag: wat voor een soort cake. Dus ben ik mijn kastjes afgestruind en kwam tot de conclusie dat het een variant op de marmercake werd. Naast een deel chocola, wilde ik ook wat fruit in de cake hebben. Toevallig zit ik in mijn bramenfase dus had ik nog een mooi doosje bevroren vruchtjes in de vriezer liggen. En daar was de geboorte van deze bramen-chocoladecake.

DSC_0056 (2)

Bramen+chocola= Top

Een probleem met spontaan bakken is dat de boter op kamertemperatuur moet zijn zodat je hem samen met de suiker luchtig kunt opkloppen. Aangezien ik tot 10 minuten voor dit moment  nog lag te slapen, lag ook de boter nog lekker te chillen in de koelkast. Mijn trucje in dat soort gevallen is om de oven voor te verwarmen op 40 graden. Als eerste weeg je de boter af, snijd hem in kleine blokjes in een ovenvaste kom en zet hem in de oven. 40 Graden is precies een mooie temperatuur waarbij de boter wel zacht wordt maar niet helemaal smelt. Tegen de tijd dat je alle andere ingrediënten hebt afgewogen en alles klaar staat, is je boter zacht en ben je ready to go.

Verder is het een standaard cakerecept: klop de boter met de suiker in ongeveer drie minuten luchtig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en de vanille. Zeef de bloem  met het bakpoeder en het zout en voeg toe aan het boter-suiker-eimengsel. Je beslag is klaar! Alleen wilde ik twee smaken beslag. Vandaar dat ik de chocola ondertussen al had gesmolten. Dit spatel je door de ene helft van het beslag. De andere helft is voor de bramen. Deze waren nog bevroren wat nooit zo gunstig is voor beslag aangezien dat dan mee bevriest. Ook zijn bramen vrij grof en als je ze heel laat valt je cake gemakkelijk uit elkaar. Op dat punt was het bevroren zijn van de bramen wel weer een voordeel: met de vijzel zijn ze gemakkelijk in kleine stukjes te breken zonder dat het één grote smurrie wordt. Als ze eenmaal in kleine stukjes zijn ontdooien ze ook sneller. Dubbel voordeel dus.

Spatel de bramenstukjes door het andere deel van het beslag en verdeel de twee beslagen over de bakvorm. Nu alleen nog wat rietsuiker op de bovenkant voor een krokant korstje en de cake kan de oven in (en jij weer terug naar bed ;)).Tegen de tijd dat de cake gaar en afgekoeld was, waren wij het bed uit. Het was een rare gewaarwording: het was nog geen 11 uur maar ik had al gebakken en had nog de hele dag voor me! Wat zit er dan toch veel tijd in een dag! Is dit hoe het bejaarde volwassen leven voelt? Hmmm… vreemd.

DSC_0065 (2)

Heerlijk voor bij de koffie/thee (of als ontbijt)

Het was in ieder geval tijd voor ontbijt. Ik vind verse cake onweerstaanbaar. Dus werd het voor mij een cakeontbijt. Terwijl ik mijn warme plakje cake stond te verorberen bedacht ik me dat het handiger was geweest als ik een ultiem zondag-ochtend-ontbijtrecept had gemaakt. Dat was nu een beetje te laat. Ach ja, dat kan de volgende keer, vandaag eet ik cake (en ik hoop jij ook ♡).

5 from 1 reviews
Bramen-chocoladecake
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Een heerlijke zondag (ontbijt)cake!
Auteur:
Porties: 16
Ingrediënten
 • 200 gr boter op kamertemperatuur
 • 200 gr kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 1 tl vanille
 • 200 gr bloem
 • 2 gr zout
 • 7 gr bakpoeder
 • 100 gr gesmolten pure chocola
 • 90 gr bramen in stukjes
 • 2 el rietsuiker
Bereiding
 1. Verwarm de oven op 170˚C
 2. Klop de boter met de suiker in ongeveer 3 minuten luchtig
 3. Voeg één voor één de eieren toe
 4. Voeg vervolgens de vanille toe
 5. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout
 6. Meng dit door het beslag
 7. Verdeel je beslag in tweeën
 8. Roer de gesmolten chocola door één deel van het beslag
 9. Roer de bramenstukjes door het andere beslag deel
 10. Verdeel het beslag over een ingevette cakevorm
 11. Bestrooi de bovenkant met de rietsuiker
 12. Bak de cake in ongeveer 70 minuten gaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *