Appels+walnoten= appelsmort

DSC_0233 verkleint

Soms krijg je cadeautjes. En wie houdt er nou niet van cadeautjes? Kleine cadeautjes, grote cadeautjes, cadeautjes krijgen, cadeautjes geven,  ik ben er gek op. Zo kreeg ik laatst van mijn schoonmoeder een grote tas vol met veel belovende walnoten. Mijn schoonouders wonen namelijk in Frankrijk waar ze een boomgaard hebben met allerlei fruit en noten. In het najaar kunnen ze daar letterlijk de vruchten van plukken (en van de grond rapen). Heerlijk! En dat geldt ook voor de home made vijgen chutney. Zo lekker op een cracker kaas! Laatst nam mijn schoonmoeder niet alleen een jaar- maandvoorraad chutney voor me mee (ik+kaas+chutney= ♡) maar ook een tas vol heerlijke Franse walnoten. Verwennerij!

De walnoten stonden al een tijdje te loeren in de kamer, maar ik had er nog niet echt een goede bestemming voor gevonden. Tot ik nog een cadeautje kreeg. Een collega had namelijk de kofferbak van zijn auto vol met onbespoten, biologische appeltjes. Een kennis van de collega in kwestie heeft namelijk ook een boomgaard. Niet in Frankrijk maar in Zeeland. Ook die boomgaard zorgt elk jaar voor heel veel mooie vruchten. Ook deze vruchten zijn teveel om zelf op te eten en om een boomgaard voor rottende appels (inclusief stank en vliegen) te voorkomen, mag mijn collega een flinke voorraad komen halen. Zo werd de garage van kantoor omgetoverd in een soort illegale appelhandel en kon ik naar hartenlust mijn fietstassen vullen. Helemaal top!

Eenmaal thuis hebben de appels en de walnoten rustig kennisgemaakt in de fruitmand en toen viel het kwartje: appelsmort! Appelwat? Ja, dat bedoel ik, appelsmort. Ik heb het woordenboek er maar even op nageslagen. Appelsmort v/m: – ap·pel·smort – 1. een mengsel van appel, rozijnen, suiker, roompoeder en kaneel dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van appeltaart. Dat verklaart een hoop. Eigenlijk is het dus een fancy woord voor appelsmurrie. Hele lekkere appelsmurrie. Waarschijnlijk heb je appelsmort al duizend keer gemaakt zonder dat je het wist. Althans, dat was het in mijn geval.

Ik wilde met deze appels en walnoten graag een basis maken voor een aantal appel recepten. Toen ik op onderzoek uitging kwam ik er in het kookboek van Cees Holtkamp (De Banketbakker) de appelsmort tegenkwam. Nu ben ik zelf niet zo’n rozijnen fan, maar wel fan van mijn Franse walnoten, citroen en specerijen. Dus besloot ik mijn eigen versie van appelsmort te maken. In deze versie heb ik ook het roompoeder (bv custard) weggelaten omdat ik de smort al dik genoeg vond. Maar dit kan je natuurlijk naar eigen inzicht en smaak toevoegen, net als de rozijnen.

DSC_0050 verkleint

Het eindresultaat: appelsmort

Appelsmort is erg ingewikkeld: schil en snij de appels in stukjes, pel en hak de walnoten (pfff er kwam geen eind aan die tas). Doe alle ingrediënten en specerijen in een pan en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes borrelen tot de appels gaar zijn de smort de juiste dikte heeft. De smort is goed afgesloten en in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

De appelsmort is veelzijdig te gebruiken. Bijvoorbeeld als basis voor de apple crumble of deze Franse appeltaart. Maar eigenlijk heeft deze appelsmurrie niet veel nodig. Of je er nou voor kiest om de smort in je yoghurt te eten of er een taart van te maken, deze appelsmort is een echt cadeautje (en niet alleen vanwege de gekregen appels en walnoten).

Tip: zodra je de appel geschild en gesneden hebt, besprenkel ze dan met citroensap. Dit geeft de smort niet alleen een zuurtintje maar zorgt er ook voor de appels niet bruin worden.

5 from 1 reviews
Appels+walnoten= appelsmort
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Een heerlijke veelzijdige basis van appel en walnoten.
Auteur:
Porties: 1 kg
Ingrediënten
 • 30 gr boter
 • 900 gr stevige appels (bv. Elstar of Jonagold) geschild en in blokjes gesneden
 • 100 gr walnoten gepeld en in stukjes gehakt
 • 90 gr kristalsuiker
 • 5 gr kaneel
 • ½ tl kruidnagel
 • ½ tl nootmuskaat
 • rasp van 1 citroen
 • 1 tl vanille extract
 • sap van 1 citroen voor over de gesneden appels
Bereiding
 1. Smelt de boter in de pan op laag vuur.
 2. Voeg alle ingrediënten behalve het vanille extract toe.
 3. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen.
 4. Roer af en toe tot de appels zacht zijn.
 5. Roer niet te hard en te veel, anders breken de appels.
 6. Voeg als de appels gaar zijn de vanille extract toe.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *