Appel-roostaart

DSC_0185Vandaag is het Moederdag. En of je het nou wilt of niet, tegenwoordig kun je er niet meer omheen. Het is overal: van reclames voor tegoedbonnen tot aan aanbiedingen in de supermarkt, alles voor “die Mamma”. Vergeten is dus geen excuus meer (zelfs niet voor mijn broers). En terecht! Want of het nou een schoon-, stief-, weekend-, overblijf- of fulltime moeder is, vandaag verdient ze wat extra liefde en aandacht voor alle liefde en aandacht die ze onvoorwaardelijk het hele jaar door geeft ♡.

Naast het traditionele ontbijtje op bed (het liefst inclusief zelfgemaakt kunstwerk door de mini’s) blijven bloemen een all-time moederdagfavoriet. Bloemen geven en krijgen heeft iets heerlijks. Het vrolijkt je hele huis op, het ruikt lekker en het brengt een beetje buiten naar binnen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik mijn moeder er altijd een groot plezier mee doe. Dat is ook niet zo gek aangezien die van mij het liefst de hele dag door de tuin loopt. Als ik thuis kom is het rondje tuin dan ook altijd vaste prik. Ik heb mijn tas nog niet neergezet of ik word al aan mijn arm (liefdevol doch vastberaden) naar buiten gesleurd. Na een uitgebreide check van de bomen die in bloei staan, of de rozen die luizen hebben en hoe het met de hortensia’s ervoor staat, sluiten we af bij de vijver. Het hoogtepunt van de tuin en de trots van mijn moeder met alle kikkertjes en salamandertjes.

Iets anders waar je mijn moeder ook altijd mee kan verblijden (en iets wat ik zeker weten van haar heb geërfd) is taart. Alles met suiker, boter, chocola en slagroom (het liefst heel veel slagroom) is een gegarandeerde hit. En ik heb zo’n gevoel dat zij niet de enige moeder is. Soms gaat er niets boven jezelf (en je moeder) verwennen met een heerlijke calorieënbom.

Dus speciaal voor vandaag, speciaal voor Moederdag en heb ik beide favorieten gecombineerd tot deze appel-roostaart. De looks van bloemen en de smaak van taart.

DSC_0213 (2)

Een ode aan alle moeders!

Deze taart is eigenlijk een variatie op de Franse appeltaart met een paar aanpassingen:

 1. In plaats van witte basterdsuiker heb ik bruine basterds suiker gebruikt, voor een stroperigere textuur.
 2. Aan het deeg is extra kaneel toegevoegd wat heerlijk combineert met de appels.
 3. Ik heb geen spijs op de bodem gelegd maar ik heb verkruimelde cake gebruikt om het vocht van de appels te absorberen (het binnenste van witbrood/eierkoeken of paneermeel kan ook).
 4. De appels zijn niet geschild maar goed gewassen. Je kunt het beste onbespoten appels gebruiken.
 5. Na het verwijderen van het klokhuis heb ik de appels gehalveerd en zo dun mogelijke plakjes gesneden (1/2 mm dikte). Hoe dunner, hoe meer werk maar hoe mooier het eindresultaat. Dunne plakje zijn buigzamer waardoor de roos natuurlijker oogt. Waaier de appelschijfjes in een spiraal van buiten naar binnen voor het bloemblaadjeseffect. Bewaar de allerdunste en kleinste plakjes voor het middelste roosje. Het is even het werkje, maar het is zeker de moeite waard. Als je de taart na het bakken wat bleekjes vind, kun je ervoor kiezen de plakjes in te smeren met abrikoteer (verwarmde en gezeefde abrikozenjam) maar ik vond het wel een mooie look. Ook kun je in plaats van één grote vier kleine taartjes maken (voor zowel je schoon-, stief-, overblijf- en fulltime moeder). Waar je ook voor kiest en aan wie je hem ook geeft, dit is de ideale moederdagtaart: hij vrolijkt je huis op, ruikt lekker én is heerlijk om op te eten.

Moeders zijn fantastisch en onmisbaar dus maak er een geweldige Moederdag van ♡

P.s. Kom je nu een stukje taart eten mam?

5 from 1 reviews
Appel-roostaart
 
Bereidingstijd
Oventijd
Totale tijd
 
Speciaal voor Moederdag ♡
Auteur:
Porties: 8
Ingrediënten
 • Voor het deeg
 • 65 gr boter op kamertemperatuur
 • 65 gr bruine basterdsuiker
 • ¼ ei
 • 8 gr water
 • 125 gr bloem
 • Snufje zout
 • 2.5 gr bakpoeder
 • 2 tl kaneel
 • Voor de vulling
 • 15 gr verkruimelde cake/eierkoek/witbrood/paneermeel
 • 350 gr appelsmort
 • 4-5 rode appels
Bereiding
 1. Meng de boter, suiker, het ei en het water tot één geheel
 2. Meng de bloem, het bakpoeder, zout en de kaneel erdoor
 3. Kneed het deeg zo kort mogelijk
 4. Laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten
 5. Rol het deeg uit tot ongeveer ½ cm en bekleed de ingevette vorm (20 Ø)
 6. Verdeel de cakekruimels over de bodem
 7. Breng de appelsmort aan op de cakekruimels
 8. Was de appels en haal het klokhuis eruit
 9. Halveer de appels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes
 10. Waaier de appelplakjes van buiten naar binnen in de vorm
 11. Bewaar de dunste plakjes voor het binnenste van de bloem
 12. Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven eerst 10 minuten op 200°C en verlaag
 13. vervolgens de temperatuur tot 175°C voor de laatste 15 minuten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *